Гран Прі Сінгапуру: тріумф Хемілтона і крах Феррарі

Гран Прі Сінгапуру: тріумф Хемілтона і крах Феррарі

Вперше за десять років в Сінгапурі гонка пройшла за дощових умов і одразу подарувала надзвичайні події та неймовірну боротьбу. А ми вперше побачили якою буває гонка Формули 1 вночі під дощем.

Ще до початку Гран Прі було зрозуміло, що Мерседес на повільній міській трасі не просто не матиме переваг, а так само як і на інших схожих трасах зіткнеться з низкою проблем. Таким чином фаворитами вважалися пілоти Феррарі та Ред Булл, причому саме в такому порядку. Проте тренування показали, що проблеми виникли і в «червоних», а протоколи практик очолювали Ріккардо та Ферстаппен. Не сказати, що несподівано, але на авансцену вийшли «енергетики», які не беруть участі в боротьбі за цьогорічний титул.

Під час кваліфікації, точніше протягом її перших двох частин, ситуація залишалася незмінною – Ферстаппен з Ріккардо лідирували. Проте у вирішальний момент Феттелю вдалося зібрати купи всі необхідні кусочки пазлу докупи і німець вирвав поул з чіпких рук Ферстаппена. Причому зробив це з відчутною перевагою, встановивши новий абсолютний рекорд траси! Другий ряд дістався Ріккардо й Райкконену, чиї почуття сильно відрізнялися – Даніель був відверто розчарований з того, що не зміг виграти поул, а Кімі лаконічно мовив, що могло бути і гірше. Насправді ж гірше було в стані Мерседес – там навряд чи думали, що доведеться вдовольнятися третім рядом старту і пригадувати пережиті розчарування дворічної давнини. Очікувано обома машинами в десятці на старті опинилися обоє гонщиків Макларен – в команді великі надії покладалися на цей етап. Не стали несподіваними кваліфікаційні провали Вільямс і Хаас, чиї пілоти розташувалися на 9-му і 8-му рядах відповідно, чого не скажеш про Форс Індію – Окон стартував 14-м, а Перес – 12-м.

Якщо два тижні тому 9 з 20 пілотів були оштрафовані й стартова решітка не мала геть нічого спільного з результатами кваліфікації, то сьогодні все було навпаки. Єдиний штраф за заміну коробки передач випав на долю Ерікссона, проте швед і так кваліфікувався останнім.

Вдалий старт гонки і правильна шинна тактика – традиційні ключі до успіху в Сінгапурі, тож команди серйозно підготувалися до роботи з ґумою на дистанції. Піреллі на етап привезла м’які суміші – Soft, SuperSoft і UltraSoft, але ніхто не міг спрогнозувати того, що трапилося в реальності. За 15 хвилин до початку гонки над трасою пішов дощ, кількість води на асфальті тільки збільшувалася й стало зрозуміло, що командам доведеться робити інший непростий вибір – старт на проміжних чи шинах для сильного дощу. У підсумку пелотон розділився навпіл – Феттель, Ферстаппен, Ріккардо, Райкконен, Хемілтон, Боттас, Сайнс, Квят, Грожан і Стролл обрали проміжні, інші десять пілотів обрали ґуму для сильного дощу.

Старт гонки перетворився на справжнісіньке жахіття для Феррарі та, можливо, крах чемпіонських шансів Себастьяна: після того як червоні ліхтарі згасли Феттель рушив з місця трошки гірше за Ферстаппена, позаду якого ракетою вискочив Райкконен, поки німець намагався захистити позицію, зміщаючись ліворуч, то на Макса з іншого боку тиснув Кімі. Взявши Ред Булл в бутерброд обоє пілотів Феррарі на слизькому асфальті не зуміли уникнути непоправного й зіткнулися – спочатку з машиною Макса, потім між собою!

Для Райкконена гонка закінчилася одразу ж, для Ферстаппена за кілька секунд коли неконтрольована червона машина повторно вдарила RB13. Через аварію лідерів постраждав також Алонсо, отримавши сильний удар у лівий бік машини й втративши чимало позицій. Подарунком долі скористався Хемілтон, який зі зв’язки перших поворотів вийшов другим! А ще через десять секунд машину розбив Феттель! Просто на прямій Феррарі різко розвернуло й вдарило носом в стіну, при цьому пошкодження були настільки серйозними, що одним переднім крилом не обмежилися. Гонка закінчилася і для Себастьяна. Вперше в історії Скудерії гонка для двох пілотів завершилася на першому ж колі! Вперше за 68 сезонів! Лідером гонки став Хемілтон, а на трасі з’явився автомобіль безпеки, що повів пелотон через піт-лейн, адже стартова пряма й асфальтована зона безпеки першого повороту були всіяні уламками з двох Феррарі, Ред Булл, Макларен та ще й дві розбитих машини треба було евакуювати. Аварію на стартовій прямій стюарди вирішили розглянути вже по завершенні гонки – поспішати вже не було потреби.

За підсумками такого божевільно-драматичного старту позиції в пелотоні зазнали суттєвих змін: Хемілтон лідирував, а за ним в топ-10 їхали Ріккардо, Хюлькенберг, Перес, Боттас, Палмер, Вандорн, Окон, Сайнс і Магнуссен.

На рестарті Льюіс зберіг лідерство, а у першій десятці позицію відіграв Палмер несподівано обігнавши Боттаса. Попервах траса була занадто мокрою та слизькою для проміжної ґуми, але за пару кіл ситуація змінилася не на користь тих, хто стартував на дощових шинах.

На 11-му колі машина безпеки повернулася на трасу, цього разу для того щоб маршали змогли безпечно прибрати розбиту машину Квята. В бокси одразу відправилися Ріккардо, Перес, Окон і Магнуссен – всі отримали по комплекту проміжних шин. Колом пізніше до механіків поїхали Хюлькенберг, Палмер і Вандорн. Тактична боротьба в світлі можливих змін погоди стала ще цікавішою! А все тому, що траса здебільшого висохла, але місцями залишалися чималі калюжі.

На 15-му колі було дано рестарт, але позиції пілотів не змінилися – пілоти або не хотіли ризикувати, або не мали змоги атакувати. На цей час дощові шини залишалися тільки на машинах Масси та Верляйна. І бразилець досить швидко став об’єктом атак інших пілотів – його обігнали Грожан, Магнуссен, Окон. Зрештою це змусило Феліпе їхати за шинами, які краще відповідали умовам на трасі.

У цей час на чолі пелотону відбувалася не менш цікава боротьба Хемілтона з Ріккардо. На більш зношених шинах британець, всупереч очікуванням, їхав швидше, час від часу штампуючи найкращі кола гонки. В таких умовах Льюіс був просто нестримним і в Ред Булл могли розраховувати хіба на швидке висихання асфальту з переходом на сліки. Проте навіть цього для того, аби відіграти 4-секундний дефіцит було замало. А поки лідери вирішували свої справи на трасі в боксах Феррарі механіки безславно пакували валізи.

На 25-му колі Магнуссен став першим пілотом, який перейшов на сліки, на тому ж колі так само вчинив і Масса. Обоє отримали по комплекту UltraSoft. Відтепер увага усіх інженерів була прикута до того, наскільки швидким буде гоночний темп данця з бразильцем. Спочатку Кевін з Феліпе їхали повільніше за інших, але траса ще більше підсихала й наступним в бокси поїхав Стролл. А Магнуссен почав проїжджати свої найшвидші сектори, а разом із ними і коло! Швидке коло данця стало сигналом для решти пілотів, але не для Хемілтона з Палмером, які продовжували залишатися на трасі ще одне коло.

Хоч «срібні стріли» й ризикували затягуючи піт-стоп Хемілтона, але коли британець повернувся на трасу його від Ріккардо відділяли довгі 12 секунд, які австралієць скоротив до 8,5 за той час поки Льюіс прогрівав шини. Та швидко ситуація стабілізувалася. На цей момент гонки стало зрозуміло, що, по-перше, вона завершиться за годинником, а не запланованою дистанцією, по-друге, Хемілтону завадити перемогти може тільки щось надзвичайне.

І тут на допомогу Ред Булл і Ріккардо прийшов Ерікссон – Маркус примудрився розбити машину на мості між 13-м і 14-м поворотами. Знову виїхала машина безпеки, а 10 секунд переваги Льюіса над Ріккардо розтали як роса на сонці, через що британець був страшенно розчарованим.

На піт-стоп поїхали Хюлькенберг, Окон, Магнуссен. Найбільше не пощастило Хюлькенбергу – німцю механіки заправляли машину повітрям, внаслідок чого довга зупинка відкинула Ніко з 4-ї на 10-ту позицію.

Уже третій рестарт Хемілтон не залишив жодних шансів Ріккардо після чого почав втікати від австралійця. Відірвавшись на 4 секунди Льюіс помилився і миттю втратив 3, щоправда одразу ж зібрався й швидко відіграв півтори.

За 15 хвилин до кінця гонки проблеми на Рено Хюлькенберга змусили німця зійти, а ще через кілька хвилин в боксах завершив гонку і Магнуссен.

Гонка ж в останні свої чверть години перетворилася на виконання пілотами обов’язкової програми – натяк (але не більше) на боротьбу за позиції спочатку був в групі Палмер – Вандорн – Стролл – Грожан – Окон, але і тут все досить швидко заспокоїлося.

Льюіс Хемілтон тріумфально завершив гонку, здобувши свою 7-му перемогу в сезоні (вже третю поспіль) та 60-ту в кар’єрі! Тепер відрив британця від Феттеля в чемпіонаті становить 28 очок і шанси німця на п’ятий титул переходять у категорію математичних. Тобто вони звісно є, але ж ми розуміємо, що відіграти такий гандикап за наступні 6 етапів буде практично нереально. Очікувано складний етап неочікувано подвійним подіумом завершився для «срібних стріл», адже Боттас фінішував третім. Ну а Ріккардо, який так сподівався тут перемогти, став другим.

Одразу для кількох пілотів гонка завершилася з найкращим результатом у кар’єрі: Сайнс фінішував четвертим, Палмер – шостим, а Вандорн – сьомим. Для Джоліона це ще й перші очки в сезоні! Таким чином Рено посунула Хаас в Кубку конструкторів, а Торо Россо наблизилася до Вільямс. Щоправда у цій боротьбі ще далеко до розв’язки.

За два тижні нас чекає ще одна спекотна азійська гонка в Малайзії!

Гран Прі Сінгапуру

Пілот

Команда

Час

Піт

1.

Л. Хемілтон

Mercedes

2:03:23.543

4

2.

Д. Ріккардо

Red Bull

+ 4.507

5

3.

В. Боттас

Mercedes

+ 8.800

4

4.

К. Сайнс

Toro Rosso

+ 22.822

4

5.

C. Перес

Force India

+ 25.359

5

6.

Дж. Палмер

Renault

+ 27.259

5

7.

С. Вандорн

McLaren

+ 30.388

5

8.

Л. Стролл

Williams

+ 41.696

4

9.

Р. Грожан

Haas

+ 43.282

4

10.

Е. Окон

Force India

+ 44.795

6

11.

Ф. Масса

Williams

+ 46.536

6

12.

П. Верляйн

Sauber

+ 2 кола

6

Найшвидше коло гонки: Льюіс Хемілтон, Mercedes – 1:45.008 (55-те коло)

Не фінішували:

К. Магнуссен

Haas

51 коло

MGU-K

Н. Хюлькенберг

Renault

48 коло

механічні проблеми

М. Ерікссон

Sauber

38 коло

аварія

Д. Квят

Toro Rosso

11 коло

аварія

Ф. Алонсо

McLaren

9 коло

механічні проблеми

С. Феттель

Ferrari

1 коло

аварія

М. Ферстаппен

Red Bull

1 коло

аварія

К. Райкконен

Ferrari

1 коло

аварія

Особистий залік

1.

Л. Хемілтон

Mercedes AMG Petronas F1 Team

263

2.

С. Феттель

Scuderia Ferrari

235

3.

В. Боттас

Mercedes AMG Petronas F1 Team

212

4.

Д. Ріккардо

Red Bull Racing

162

5.

К. Райкконен

Scuderia Ferrari

138

6.

М. Ферстаппен

Red Bull Racing

68

7.

С. Перес

Sahara Force India F1 Team

68

8.

Е. Окон

Sahara Force India F1 Team

56

9.

К. Сайнс

Scuderia Toro Rosso

48

10.

Н. Хюлькенберг

Renault Sport Formula 1 Team

34

11.

Ф. Масса

Williams Martini Racing

31

12.

Л. Стролл

Williams Martini Racing

28

13.

Р. Грожан

Haas F1 Team

26

14.

К. Магнуссен

Haas F1 Team

11

15.

Ф. Алонсо

McLaren Honda Formula 1 Team

10

16.

Д. Палмер

Renault Sport Formula 1 Team

8

17.

С. Вандорн

McLaren Honda Formula 1 Team

7

18.

П. Верляйн

Sauber F1 Team

5

19.

Д. Квят

Scuderia Toro Rosso

4

Кубок конструкторів

1.

Mercedes AMG Petronas F1 Team

Mercedes

475

2.

Scuderia Ferrari

Ferrari

373

3.

Red Bull Racing

TAG Heuer

230

4.

Sahara Force India F1 Team

Mercedes

124

5.

Williams Martini Racing

Mercedes

59

6.

Scuderia Toro Rosso

Renault

52

7.

Renault Sport Formula 1 Team

Renault

42

8.

Haas F1 Team

Ferrari

37

9.

McLaren Honda Formula 1 Team

Honda

17

10.

Sauber F1 Team

Ferrari

5

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Какой спорт лучше для прибыльных ставок SkyHome – мини-отели в Киеве для комфортного и спокойного проживания Де купити всі необхідні фільтри для Мерседес Спрінтер — найкращі пропозиції від магазину «BUS-shop» Сео специалист цена Онлайн Казино Фортуна: Ваше Место для Удачных Ставок

Последние новости